Ännu en bortapoäng för Cottagers

Fulham klarade 0-0 borta mot Villa i en match som inte går till historien som den roligaste. Fulham spelade väldigt tätt bakåt men vågade väldigt sällan attackera med full styrka när lägen gavs för kontringar. När man väl gjorde det slog man ofta en felpass och det slutade med att Villa var på framfart igen. Man ska ändå vara mycket nöjd med en poäng och försöka behålla det fina försvarsspelet till matchen mot Man City nästa lördag, men jag hoppas också få se lite offensiv brillians.

Värt att notera är att Mark Schwarzer inte alls levde upp till förväntningarna och var riktigt osäker och släpphänt mellan Fulham's målstolpar idag. Att han skulle haft några frisparkar är i för sig en självklarhet men det var ändå inte samma pondus och trygghet som vi är vana att se.

Mer kommer!

Fulham Army!
Mattias Berg

Inför match XL: Aldrig har 3 poäng betytt så mycket

                                                            FFC

ASTON VILLA FOOTBALL CLUB   -   FULHAM FOOTBALL CLUB
VILLA PARK, SATURDAY 4PM (Swe)

Aldrig har Premier League varit jämnare. 8 poäng skiljer Arsenal på 5:e plats till Roy Keane's Sunderland på 17:de och därför är läget så att för de flesta mellan de här två lagen är varje poäng livsviktig om serien snart börjar ta form snart. Fulham har inlett säsongen starkt och befinner sig i nuläget på 9:de plats med 18 poäng inkasserade, med en hängmatchen mot Man U som liten bonus. Det som dock känns jobbigt och onödigt är att man inte lyckats fått det sköna avståndet ner till ett par gäng i botten som halkat efter poängmässigt utan nu är det fortfarande jämnt. Fulham kan med all otur i världens hjälp ligga under sträcket om två omångar, en chockerande tanke då allt nu är frid och fröjd med en 9:de plats.
Villa har överraskat oerhört och ligger för närvarande på en mycket imponerande 4:e plats efter att ha besegrat Arsenal och kryssat mot Chelsea de två senaste omgångarna.
Det kan bli en jobbig resa på lördag där Villa's offensiv imponerar STORT och Gareth Barry är en spelare som jag själv tycker är otroligt bra med det att han allt som oftast levererar ordentligt.

Hetast i hemmalaget: Gabriel Agbonlahor. Engelsmannen har gjort 7 mål hittills i år och är i storform, rykten säger att han är på väg bort från Birmingham-laget när transfer-fönstret öpnnar nu igen i Januari.
Hetast i bortalaget: Mark Schwarzer. Australiensaren har storspelat på sistone och har i högsta grad bidragit till att Fulham släppt in fjärde minst mål i ligan.

Troliga startelvor (BBC)
Aston Villa                     Fulham
Ingen info...                    1. Schwarzer
                                         3. Konchesky
                                         5. Hangeland
                                         18. Hughes
                                          4. Pantsil
                                         25. Davies
                                         13. Murphy (c)
                                         21. Bullard
                                         23. Dempsey
                                          9. Zamora
                                          8. Johnson


Ska Fulham lyckas skrälla mot ännu ett topplag och ska man äntligen lyckas vinna på bortaplan? Den som lever får veta...


COME ON YOU WHITES!
Mattias Berg

Memorial: Club Profiles - Chris Coleman



Walesaren Chris Coleman kom till Fulham Football Club från Blackburn Rovers i november månad 1997. Ägaren Mohammed Al-Fayed hade öppnat plånboken och Chris Coleman blev då den dyraste värvningen dittills i Fulham's historia. Övergångssumman var på dryga 2 miljoner brittiska pund.
När backen anslöt låg klubben i den engelska tredjedivisionen och Chris Coleman blev snabbt lagkapten. Året därefter klättrade Fulham till andradivisionen under Kevin Keegan's ledning, Chris Coleman missade bara några enstaka matcher under säsongen och mäktade med 4 mål, fortfarande lagkapten.
Fulham stannade i andradivisionen i två säsonger innan man tog steget upp till Premier League och den sista säsongen var dramatisk för Chris. I januari 2001, dagen innan en match i FA-Cupen mot Manchester United krockade Coleman med sin bil och råkade ut för en allvarlig benfraktur, han kämpade för att komma tillbaka men mäktade bara med en reservlagsmatch innan han tog beslutet att spelarkarriären var över. Han var då 31 år.



Men den levande legendaren Chris Coleman gav inte upp fotbollen bara för att hans spelarkarriär tog slut, utan anslöt Fulham's tränarstab under franska managern Jean Tigana's regim i oktober 2002. Tigana var även manager under Coleman's sista år som spelare och då var han fortfarande kapten.
När Fulham var på väg mot nedflyttning säsongen 2002/2003 sparkades Tigana och Coleman styrde laget bort från nedflyttning och säkrade kontraktet genom en stark avslutning med 10 poäng på de sista 5 matcherna.
Chris Coleman fick överraskande nog fortsatt förtroende från Fulham's styrelse och tog nästkommande säsong över som manager. Walesaren var då bara 32 år gammal och blev den yngsta managern i ligans historia.
Han tog Fulham till en imponerande nionde plats, som är klubbens bästa resultat i Premier League, under sitt första år som manager och följde därefter upp med en 13:de plats säsongen därpå. Coleman's tredje säsong slutade med en 12:e plats för the Cottagers och noterbart från säsongen är att man slog rivalerna Chelsea med 1-0 på Craven Cottage och också Champions League-vinnarna Liverpool med 2-0.
Säsongen 2006/2007 började det gå tyngre för Coleman och hans Fulham. I April fick Fulhamlegenden sparken och Nordirländaren Lawrie Sanchez klarade Fulham kvar efter mycket om och men. Coleman fortsatte tränarkarriären med en kortare sejour i Real Sociedad men idag kan man hitta honom i Championshipklubben Coventry City.
Trots det bittra slutet kommer Chris Coleman alltid finnas kvar och ha en plats nära alla Fulham fans hjärtan.



Chrissy Coleman's black'n'white army!
Mattias Berg


Hjältedåd på Anfield



Att Fulham skulle lyckas lura Liverpool på en poäng, kändes omöjligt innan matchen. Just därför kunde jag äntligen se en match i relativ lugn och ro tillsammans med en Scouser. Hela tiden när Liverpool stormade fram genom Torres, Keane, Kuyt eller någon annan stjärna kändes det som att nu var det dags för det första målet. Men det målet uteblev och Fulham stod upp riktigt bra i första halvlek, har bra chanser framför allt en på skott av Bullard som Pepe Reina lyckades tippa utanför till hörna. Att the Whites sedan vinner bollinnehavet i första halvlek ed 48-52 är häpnadsväckande, vilket lag har mer boll än Liverpool på Anfield under första 45? det tillhör inte vanligheterna och det kanske visar var Fulhams nuvarande trupp håller för kvalitet.
I andra tar the Reds över mer och mer och Fulham ser ut att tröttna, bortalagets anfall blir kortare och kortare det kopiösa jobbandet upphör inte därför. Liverpool skapar överraskande lite chanser men har ändå en riktigt bra chans att avgöra när Kuyt testar Schwarzer med ett skott som tvingar 36-åringen att göra en svettig räddning.
När klockan rullade upp mot 80 minuter vaknar jag till: "Fan, vi är nära att ta poäng av Liverpool!" Men i bakhuvudet finns ändå alltid tanken att man åker på ett mål bakåt på övertid eller en straff i slutskeedet som förstör allt. Så blev inte fallet den här gången! The Cottagers håller ut och kan inkassera en riktigt härlig poäng som garanterat inte var enligt game-plan:en.
Det tog för övrigt yttligare en halvtimma innan jag verkligen förstått vad Fulham lyckats med, poäng mot Liverpool på Anfield, det är ju fan stort!



Man of the Match (Hemmalaget): Fernando Torres. Spanjoren var ständigt farlig och hotade Fulham's backlinje gång på gång, relativt ensam dock.
Man of the Match (Bortalaget): Mark Schwarzer. Den gamle australiensaren klev fram och räddade Fulham i takt med att Liverpool växte och jagade ett ledningsmål. uppträder hela tiden med ett lugn som sprider sig till de övriga spelarna.

Matchens "OJ!": Att Fulham kom hem med en poäng och hur märkbart tyst det var på 'mäktiga' Anfield. Alla Scousers som läser det här är hjärtligt välkomna till Craven Cottage för en sånglektion.

Spurs - Craven Cottage, lördag 15/11 - 3
Pool - Anfield, lördag 22/11 - 1
Villa - Villa Park, lördag 29/11

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag ränkade med 1-2 poäng som ett bra resultat på dessa tre macher, vi har redan plockat 4, vågar knappt drömma om en trea på lördag.

We Are Fulham
Mattias Berg

News from SW6



Under vecka 37 blev det klart att Fulham lånar ut två spelare under en kortare period. Först lånas målvakten David Stockdale till League Two-laget Rotherham United. Stockdale värvades inför säsongen från Darlington som back-up till Mark Schwarzer, men eftersom Schwarzer spelat varenda minut än så länge iår och Pascal Zuberbühler finns som andraval på bänken lånas den lovande keepern ut i en månad för speltid.

I brist på speltid lånas också den 21-åriga Robert Milsom ut, mittfältaren har inte han heller spelat något så han flyttar till Southend United (vars ungdomslag jag spelat mot). Lånekontraktet med League 2-klubben sträcker sig till årsskiftet. Värt att nämna är att Milsom spelat hela sin karriär i Fulham och var en betydande spelare i The Academy när det begav sig.

Från Motspur Park rapporteras att den enda skadan i truppen just nu är på långtidsskadade Diomansy Kamara, det är osäkert när senegalesen är tillbaka på banan igen men han sägs börja träna runt årsskiftet.



COME ON YOU WHITES!
Mattias Berg

Fulhams slit gav en poäng!

Det jag inte trodde en sekund på, inträffade. Ett tappert Fulham slet och slet i 90 minuter mot ett stundtals lojt Liverpool och kunde åka hem till London med slående 0-0 i bagaget. Det var oväntat, kändes omöjligt, vågades knappt drömmas om att the Whites skulle fixa med sig en pinne. Speciellt inte efter en andra halvlek där Liverpool totalt dominerade och jag satt bara förtvivlat och väntade på att Kuyt/Torres/Keane/Reira/Lucas/Babel skulle skicka in 1-0 bakom Mark Schwarzer. Med den gamle Australiensaren Schwarzer ville annat och stod för några matvhavgörande räddningar när Liverpool försökte rycka i toppen.
Poäng på Anfield var inget någon tror jag räknat med så det känns magiskt bra att lyckas bärga den. Mer om matchen kommer givetvis.

In Your Northern Slums!
Mattias Berg

Inför match XL: Scousers - Cottagers

                                                               FFC

LIVERPOOL FOOTBALL CLUB               -               FULHAM FOOTBALL CLUB

Dags att åka till de norra delarna av England för att göra något som Fulham inte lyckats med så värst bra nämligen ta poäng av Liverpool på Anfield, faktum är att Fulham endast lyckats ta en poäng på Anfield sedan återkomsten i Premiership.
Sedan ska vi kanske inte glömma bort att Liverpool ändå en av världens bästa klubbar och allt annat än tre poäng åt the Scousers skulle ses som en sensation i allas ögon. Fulham slår rejält ur underläge och det ska bli kul att se hur man står sig mot en av "de fyra stora".
I de troliga startuppställningarna kan man se att Liverpool's Steven Gerrard missar matchen p. g. a skada men den stora frågan är om Keane, Kuyt eller Torres startar på topp för nordbritterna. Keane kommer tillbaka från skada och Torres har haft skador i säsongsinledningen. Fulham startar troligtvis för andra matchen i rad spelar med Clinton Dempsey ute på högerkanten istället för Zoltán Gera, som inledde säsongen på den positionen. Amerikanen har varit bra på senaste tiden, speciellt efter den sena kvitteringen mot Pompey borta för några helger sedan. Med Dempsey på högerkanten får Super-Simon Davies troligtvis snällt flytta över på vänsterkanten där han förra helgen låg bakom the Whites båda mål i segern mot Spurs. Att tillägga är att Fredrik Stoor fortfarande inte gjort en match från start än utan i bästa fall har han funnits med på bänken (ett inhopp hittills) då Hodgson valt John Pantsil som högerback framför den föredetta Hammarbyar'n.

Hetast i hemmalaget: Dirk Kuyt. Levererar alltid med sitt hårda jobb och många mål, är i bra form.
Hetast i bortalaget: Andy Johnson. AJ har hittat formen och gjort 4 mål på lika många matcher de senaste omgångarna. Farlig tillsammans med Zamora på topp.

Troliga startelvor (BBC)
Liverpool                     Fulham
25. Reina                    1. Schwarzer
17. Arbeloa                 3. Konchesky
23. Carragher (c)      5. Hangeland
5. Agger                      18. Hughes
12. Aurelio                  4. Pantsil
20. Mascherano        25. Davies
14. Alonso                  13. Murphy (c)
21. Lucas                   21. Bullard
19. Babel                    23. Dempsey
15. Benayoun             9. Zamora
18. Kuyt                       8. Johnson


Mer om matchen kan ni läsa här.

Värt att notera är att jag för första gången i år ska se en  match med en supporter till motståndarlaget. Har svårt att tänka mig att man kan lugna sig lite med en Scouser bredvid sig i soffan, kan det sluta i våldsupplopp månne?

COME ON YOU WHITES!
Mattias Berg


Bullard for England!

Fabio Capello har tagit med Jimmy Bullard som en av mittfältarna i truppen mot Tyskland i veckan. Frisparksspecialisten Bullard gör sin andra medverkan i landslagstruppen men väntar fortfarande på landslagsdebuten.



Jimmy Bullard har inte haft den mest lysande formen i de senaste omgångarna vilket leder till att landslagsutagningen helt klart är en överraskning, men självklart en mycket positiv sådan.

"Jim Bullard, Bullard
He's better then Steve Gerrard
He's thinner then FAT Lampard
Jim Bullard, Bullard"

Mattias Berg

Down you go, Spurs!



The Whites besegrade Spurs med 2-1 i en av de matcher då 90 minuter varit först en dröm, sedan drabbad av extrem nervositet och till sist ännu mer nervositet.
Det var ett taggat Fulham som inledde matchen bäst med ett fartfyllt passningsspel och en hög agressiv press. 1-0 gjorde Simon Davies, på ett sätt som måste varit ett av karriärens enklare. Davies slår ett inlägg som touchar en Tottenham back och tappas in av Gomes i mål och då menar jag TAPPAS. Inlägget är inte jättehårt och Gomes ser ut att försöka rädda bollen på allra konstiga sätt och han styr den in i eget mål. Efter målet växer Fulham yttligare och har ett par chanser till innan halvlek.
Känslan var att Spurs skulle komma in och visa lite takter från de tidigare matcherna under Harry Redknapp's segertåg, men så blir inte fallet. Fulham fortsätter att dominera och AJ sätter 2:an efter Davies förarbete på en hörna. Viktigt med en sådan måltjuv! Väl spenderade pengar Mo and Roy!
Här hade matchen både varit en dröm och sedan också full av nervositet... Då kommer ju också Tottenham's anfallsvåg och givetvis ett otroligt onödigt 2-1 mål som skulle kunna ställa till mitt segerfirande. När jag trodde att: Nej! Nu är det kört, klev en spelare fram i Fulham som redan har visat att han är riktigt viktig för laget men också bara bli bättre och viktigare. Brede Hangeland. Norrmannen var totalt dominant i lördagens match och var en av grundstenarna till de tre poängen.




Spurs - Craven Cottage, lördag 15/11 - 3
Pool - Anfield, lördag 22/11
Villa - Villa Park, lördag 29/11

WE ARE FULHAM!
Mattias Berg

Oh South West 6!

Fulham - Spurs 2-1! Harry Redknapp's segertåg som ny manager för Tottenham satte the Whites stopp för under 90 dramatiska minuter under lördagen!  Men Fulham ser bra ut, riktigt bra ut. Jag var helt lyrisk av att få se ett sådant spel som laget visade upp igår. Men vi är ju ändå Fulham... Vilket betyder att vi "låter" Spurs kontra in 2-1 målet i slutet och det blir galet nervös. MEN den här gången höll det! SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ JÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄVLAAAAAAA SKÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖNT!

Mer kommer senare!



We Are Fulham!
Mattias Berg

Fulham FC - Tottenham Hotspur FC

FFC                                                  

F U L H A M   F O O T B A L L   C L U B
   -  
T O T T E N H A M   H O T S P U R   F O O T B A L L   C L U B



CRAVEN COTTAGE

SATURDAY NOVEMBER 15TH
4PM (SWEDEN)

C O M E   O N   Y O U   W H I T E S !

Memorial: The Great Escape 2008

Det sägs att det sista som överger en är hoppet. Vad gör man då när till och med det lilla hopp man har kvar helt försvinner efter förlusten mor Sunderland i sjätte sista omgången? Tomheten var total och jag hade inte någon kraft i kroppen.
Dagen innan matchen som skulle betyda spiken i kistan, trodde jag, for jag med laget till Gotland för JuniorAllsvensk premiär. Skulle ut och träna när jag såg på text-tv att Man City ledde med 2-0 i halvtid och Fulham var i detta läge ute ur fotbollens finrum. Hånet från mina kära lagkamrater var enormt, när vi begav oss ut på Traumes gräsmatta för en träning.
En och en halv timme senare kollade jag mobilen efter träningen. 4 missade samtal från far, som också hade skrivit ett sms där det stod: "Årets match! Ring mig!"
Pulsen steg drastiskt och jag slog ivrigt numret hem till fastlandet. Några minuter senare tappade jag mobilen i marken, Fulham hade mirakelvänt. 2-3. Kamara hade avgjort i 93:e. Drömmen om fortsatt spel i Premier League levde kvar.



Jag tror inte att jag har ord för att beskriva resten av matcherna som gjorde så att vi höll oss kvar, så jag visar det genom en film istället. Alla som har något spår av fotboll i blodet borde få en rysning av det här.




Hoppet hade övergett mig. Roy Hodgson och hans mannar visade att man aldrig ska ge upp. Även om det ser omöjligt ut... För det gjorde det!

We Are Fulham!
Mattias Berg

Surfin' on a wave of change?

Murphy sätter straffen
Förra året klarade sig Fulham kvar i The Premiership med bara några måls marginal. I söndags säknte Andy Johnson Newcastle genom att göra 1-0 på egen hand och sedan ordna straffen som Danny Murphy förvaltade väl till 2-1. Segern var i det absolut viktigaste laget då PL i år är jämnare än vanligt och Fulham har extremt tufft spelschema framför sig.

Spurs - Craven Cottage, lördag 15/11
Pool - Anfield, lördag 22/11
Villa - Villa Park, lördag 29/11

Tottenham, Liverpool och Aston Villa är inte endast bra lag utan de har bra form i de senaste matcherna. Tottenham har lyft sig ordentligt efter Harry Redknapp's intåg i klubben, Liverpool ligger i delad serieledning med Chelski och Aston Villa har överraskat lite iår och kämpar under de stora fyra.
Lagen är bra och deras form är bra, räcker det med orosmoment där? Nej. Matcherna mot Liverpool och Villa spelas på bortaplan, att ta full pott borta är en bedrift Fulham inte lyckas med allt för ofta (senast var avslutningsmatchen mot Pompey förra säsongen när man säkrade kontraktet) och på fem försök i år har man bara mäktat med en poäng.
För att inte bara tala om motståndet så har Fulham mycket bättre trupp iår, slagraftigare men framför allt mycket mer välorganiserat.
Men det som talar mest för mirakel i de tre kommande matcherna (i alla fall de två borta på sin höjd), där jag är nöjd med 2-3 poäng, är att vi är Fulham... Man vet aldrig hur bra vi är eller hur dåliga vi är. Skulle vi överleva de nästkommande tre matcherna ser det ljusare ut. Då tror jag att vi kommer bli ett lag som inte säkrar kontraktet i sista omgången i år, men om det istället skulle bli raka motsatsen... med en nolla i summering efter de här tre matcherna, befarar jag att det kan bli ett nervkittlande år igen.

FFC

"THERE'S ONLY ONE F IN FULHAM..."
Mattias Berg

Jaaahaaa-aaadaaa!

Fulham slog Newcastle med 2-1, en seger lika viktig som att Obama vann det amerikanska presidentvalet! Nu blir det en härlig vecka! FYYYYYYYYYYYYY FAN va skönt!
Mer om matchen kommer när jag har lugnat ner mig!

FFC

COYW!
Mattias Berg

Memorial: How did it begin?

Lite historia nu. Hur började allt det här? Hur kommer det sig att jag började hålla på Fulham Football Club, för att ni ska förstå ska jag ta med er tillbaka till en, för årstiden, varm oktobereftermiddag 2004...

Klockan var runt 1pm och den 12-åriga pojken och hans far satt på tunnelbanan påväg mot sydvästra London och Putney Bridge. Målet med färden var för dem båda relativt okända Craven Cottage för matchen mellan Fulham och Tottenham. Londonresan var pojkens första och det var egentligen matchen Charlton - Arsenal de planerat att se, men den var utsåld (med facit i hand är det något av det bästa som hänt mig).
Väl vid Putney Bridge började folket från tunnelbanan att röra sig ner mot Themsens strand och de svenska 'turisterna' följde bara med och hoppades på det bästa. Det gjorde de rätt i. När de väl gick längs med Themsen började sångerna att stiga hos folket och det började rysa till i pojkens kropp, likadant som det alltid gör när han besöker Söderstadion. Efter en 10 minuters promenad började de se arenan. En syn som alltid ger en kick, vilken fotbollsarena man än ser blir man ju alltid intresserad.


När 90 minuter var spelade satt pojlken stilla på Hammersmith End, han hade upplevt någonting vackert. Han hade sett Fulham besegra Tottenham med 2-0 efter mål av Luis Boa Morte och Andrew Cole. Stämningen hade varit magisk och känslan var att han hade hittat rätt, det var kärlek i luften.
På väg ut från arenan sa han till sin far:
"Jag tror jag ska börja hålla på Fulham."
"Haha, okej" var svaret han fick.

När arenan försvann sakta bakom deras ryggar när de återigen vandrade längs Themsen kollade 12-åringen bakåt och tänkte:
"Jag kommer tillbaka."

För en vecka sedan gick jag återigen längs Themsen, Fulham hade slagit Wigan med 2-0. Mitt tredje besök på Craven Cottage...

FFC

COYW!
Mattias Berg

Balanserandes på broräcket.

AJ scores
Den underbara 2-0 segern mot Athletic, som jag upplevde på plats, följde dessvärre upp med en 1-0 förlust mot Everton på Goodison, nu i lördags. Om man tittar på resultatet i sig är det kanske inte så irriterande som Cottager att bli besegrade av ett lag tippat precis under 'big4', men nu var det ju inte så...
Zoltan Gera har en klockren nick i ribban innan Bobby Zamora skickar en frisparksretur (från Bullard) i stolpen. Sådana lägen som lika gärna kan vara mål, frustrerande att sitta hemma i soffan och se sitt Fulham äntligen skapa lite chanser, men då inte förvalta dem väl. Antalet minuter senare gör 'Judas'-Saha 1-0 för Everton. Dagen totalförstörd redan klockan halv 4.

Saker att ta upp efter matchen är bland annat att gestalten Jimmy Bullard inte alls är i form. efter att ha sett de flesta av de senaste matcherna (de jag sett på plats eller de som visats på TV) måste jag säga att hans felprocent i passningsspelet är under all kritik! Det är ändå det som ska vara en av hans främsta kvaliteter.
Kung Hangeland i mittlåset upplever dock bättre tider. Trots blundern vid Saha's mål i helgen är han den ledare Fulham behöver med sitt resoluta spel.

Nu i helgen har vi 'Skatorna' hemma på Craven Cottage. En match där tre poäng är relativt viktiga för båda lagen. Newcastle har öppnat oväntat svagt och Fulham vill ha lite fler lag bakom sig innan dubbelbortamöten mot Pool och Villa. En seger där och The Whites skulle kanske slippa att hamna i det absoluta bottenträsket i år. PL är för övrigt äckligt jämn.

FFC

COYW!

Mattias Berg

RSS 2.0